It is currently 23 Aug 2019, 13:52
My Tests

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Miller sold apples at 125% of what it cost him.

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:
Founder
Founder
User avatar
Joined: 18 Apr 2015
Posts: 7791
Followers: 145

Kudos [?]: 1597 [0], given: 7061

CAT Tests
Miller sold apples at 125% of what it cost him. [#permalink] New post 29 Apr 2019, 02:10
Expert's post
00:00

Question Stats:

70% (00:37) correct 30% (01:17) wrong based on 20 sessions
Miller sold apples at 125% of what it cost him.

Quantity A
Quantity B
The profit made by selling 100 apples
The profit made by selling 200 apples at a further 10% discount


A)The quantity in Column A is greater.
B)The quantity in Column B is greater.
C)The two quantities are equal.
D)The relationship cannot be determined from the information given.
[Reveal] Spoiler: OA

_________________

Get the 2 FREE GREPrepclub Tests

1 KUDOS received
Intern
Intern
Joined: 14 May 2019
Posts: 8
Followers: 0

Kudos [?]: 8 [1] , given: 0

Re: Miller sold apples at 125% of what it cost him. [#permalink] New post 16 May 2019, 04:33
1
This post received
KUDOS
Hi,

The answer here will be (B).

Consider the Cost Price of a single apple to be 'x'. Therefore, the Selling Price for a single apple will be 2.25x.

For 100 apples, the SP will be 2.25x * 100 = 225x - (i)
For 200 apples, the SP will be 2.25x * 200 = 450x, or the double of (i).

But there is a discount of 10% as well. Therefore, the value will become 450x * 0.9=405x.

405x > 225x, therefore the answer here is (B).

These calculations may become easier for you if you assume a value of each apple to be Rs. 100.

For instance, Option A will result in $225, while Option B will be a discount of 10% on double the amount obtained in Option A, i.e., a 10% discount on $450, which is $405. Since, 405 is greater than 225, the answer will be (B).
Intern
Intern
Joined: 19 May 2019
Posts: 3
Concentration: Healthcare, Strategy
Followers: 0

Kudos [?]: 1 [0], given: 1

Re: Miller sold apples at 125% of what it cost him. [#permalink] New post 20 May 2019, 06:42
grewhiz wrote:
Hi,

The answer here will be (B).

Consider the Cost Price of a single apple to be 'x'. Therefore, the Selling Price for a single apple will be 2.25x.

For 100 apples, the SP will be 2.25x * 100 = 225x - (i)
For 200 apples, the SP will be 2.25x * 200 = 450x, or the double of (i).

But there is a discount of 10% as well. Therefore, the value will become 450x * 0.9=405x.

405x > 225x, therefore the answer here is (B).

These calculations may become easier for you if you assume a value of each apple to be Rs. 100.

For instance, Option A will result in $225, while Option B will be a discount of 10% on double the amount obtained in Option A, i.e., a 10% discount on $450, which is $405. Since, 405 is greater than 225, the answer will be (B).



Can you please explain why selling at 125% of his cost isn't equal to 1.25? If it cost him 1$ to purchase the apple, isn't 125% of $1 = $1.25?
1 KUDOS received
Founder
Founder
User avatar
Joined: 18 Apr 2015
Posts: 7791
Followers: 145

Kudos [?]: 1597 [1] , given: 7061

CAT Tests
Re: Miller sold apples at 125% of what it cost him. [#permalink] New post 20 May 2019, 11:05
1
This post received
KUDOS
Expert's post
This problem is difficult as long as you do not know the % change in the various steps.

Cost price is 100. Selling price is 125

100 apples * 100 (cost)= 10,000

125*100 apples = 12,500

profit is 2,500

The selling price 125 the discount of 10% is 125 * 0.9 = 112,5 * 200 apples = 22,500

The cost of 100 apples * 200 = 20,000

The profit is equal.

The answer is C
_________________

Get the 2 FREE GREPrepclub Tests

Re: Miller sold apples at 125% of what it cost him.   [#permalink] 20 May 2019, 11:05
Display posts from previous: Sort by

Miller sold apples at 125% of what it cost him.

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


GRE Prep Club Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GRE Prep Club Rules| Contact

Powered by phpBB © phpBB Group

Kindly note that the GRE® test is a registered trademark of the Educational Testing Service®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by ETS®.