ExplanationThe question asks by how many pies per hour the baker’s rate of pie-making increased, so determine his rate for the first 5 hours and his rate in the last 3 hours. The difference is the ultimate answer:

Rate for last 3 hours – Rate for first 5 hours = Increase

The rate for the first 5 hours was 60 pies ÷ 5 hours = 12 pies per hour.

In the last 3 hours, the baker made 150 – 60 = 90 pies. The rate in the last 3 hours of the workday was thus 90 pies ÷ 3 hours = 30 pies per hour.

Now find the difference between the two rates of work:

30 pies per hour – 12 pies per hour = 18 pies per hour

_________________

Sandy

If you found this post useful, please let me know by pressing the Kudos Button

Try our free Online GRE Test