ExplanationFirst, figure out how long it took Claudette to travel 60 miles under the actual conditions.

The first leg of the trip was \(\frac{2}{3}\)of 60 miles, or 40 miles.

To travel 40 miles at a rate of 20 miles per hour, Claudette spent \(\frac{40}{20}= 2\)hours = 120 minutes.

The second leg of the trip was the remaining 60 – 40 = 20 miles. To travel that distance at a rate of 30 miles per hour, Claudette spent \(\frac{20}{30}= \frac{2}{3}\)hours= 40 minutes.

In total, Claudette traveled for 120 + 40 = 160 minutes. Now consider the hypothetical trip. If Claudette had traveled the whole distance of 60 miles at 20

miles per hour, the trip would have taken \(\frac{180}{20}= 3\)hours= 180 minutes.

Finally, compare the two trips. The real trip took 160 minutes, so the hypothetical trip would have taken 180 – 160 = 20 minutes longer.

_________________

Sandy

If you found this post useful, please let me know by pressing the Kudos Button

Try our free Online GRE Test